Să fiu sincer, automatizările pot fi un calvar adevărat. Ai 20 de procese diferite care rulează, nu mai știi unde s-a blocat sistemul și dintr-o dată realizezi că ai expediat 5.000 de mesaje cu “Bună ziua, [PRENUME_NEDEFINIT]”. Sună familiar? Zapier pare să fi găsit soluția.
Au introduce Central - ceva precum o consolă principală pentru toate automatizările, cu AI integrat. Imaginează-ți un manager de proiect extrem de organizat care monitorizează toate instrumentele tale (Tables, Interfaces, Zaps) dintr-un singur dashboard. Poți crea procese complexe folosind comenzi în limbaj natural (de exemplu “Trimite notificare pe Slack când Y trece de 100 în baza de date”) iar AI-ul îți propune îmbunătățiri automate sau identifică probleme în timp real. Gata cu meetingurile de 3 ore doar pentru a verifica un declanșator.
De ce e important? Până recent, Zapier era perceput ca un “constructor” de conectori simpli. Acum vrea să devină nucleul activităților de marketing, transformând automatizările într-un sistem unificat. E o mișcare directă împotriva competiției (Make, n8n), dar și un mesaj clar: viitorul automatizărilor e “totul într-unul” cu AI.
Voi ce credeți?
- Veți testa Central sau rămâneți fideli altui instrument?
- Considerați că AI-ul ăsta ne va simplifica munca sau va adăuga complexitate?
- Care a fost cea mai frustrantă experiență cu automatizările voastre?
P.S. Cine nu se adaptează la AI-ul ăsta rămâne în trecut. Doar zic.
Trecut prin Central în beta și chiar schimbă perspectiva. Problema cu automatizările nu era doar debugging-ul - când ai 50+ zaps active, pierzi controlul complet. Dashboard-ul centralizat funcționează, mai ales monitoring-ul în timp real. Nu mai primești emailuri haotice când se rupe ceva. AI-ul nu e perfect; uneori sugerează optimizări care nu se potrivesc cu business-ul tău și trebuie să fii atent ce accepti automat. Comenzile în limbaj natural merg decent pentru workflow-uri simple, dar procesele complexe tot manual le configurezi. La costuri, deocamdată nu pare add-on separat pentru planurile existente, dar knowing Zapier probabil vine cu pricing tier nou. Make rămâne mai flexibil pentru automatizări complexe, dar Central simplifică managementul pentru echipe mari unde nu toți sunt tehnici.
sincer, sună prea bine să fie adevărat. zapier mereu promite revoluții și după te lovești de limitări. am pățit-o cu tables - era “game changer” și s-a dovedit instabil. central pare ok în teorie dar mă întreb cât va costa și dacă nu va fi iar o funcție overpriced pentru enterprise.
Am lucrat cu Make (fost Integromat) ultimii 2 ani și mă tentează să încerc Central. Problema cu Make e că devine rapid un monstru - scenario-urile complexe sunt greu de depanat când ai sute de operațiuni. Cea mai frustrantă experiență: un webhook care se declanșa random la fiecare 3 ore din cauza unui timeout mal configurat. Am pierdut o săptămână să înțeleg de unde vine. Ce mă atrage la Central e monitoring-ul centralizat. Acum am 3 platforme diferite (Make, Google Apps Script și câteva custom API-uri) și când se blochează ceva, verific manual fiecare. Dacă Zapier chiar unifică totul cu AI care detectează problemele înainte să se întâmple, ar fi un pas mare înainte. Rămân sceptic la comenzile în limbaj natural. Am testat GPT pentru a genera cod de automatizare - pare magic la început, dar când ajungi la edge cases și logică complexă, tot revii la configurarea manuală. Probabil funcționează pentru workflow-uri standard, dar pentru nișele specifice va fi limitativ.